Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 2. oktoober 2020

Timbeter ja Cind alustavad koostööd, käivitati esimene ühisprojekt Rootsis

Eesti ettevõte Timbeter, mis pakub tehisintellektil põhinevat digitaalset metsamajandamis- ja puidumõõtmise lahendust ning Rootsi 3D pilditöötlemistehnoloogia pakkuja Cind sõlmisid koostöölepingu eesmärgiga täielikult automatiseerida puiduveokite mõõtmine saeveskite ning tselluloositehaste väravates.
Ühine lahendus aitab Cindil täielikult automatiseerida diameetrite mõõtmist metsaveokitel.
Autor: Unsplash

Timbeter kasutab tehisintellekti ja masinõpet puidu mõõtmisel, kombineerides selle pilvandmetöötlusega andmete haldamisel ja logistika planeerimisel. Cind (SAAB AB spin-off firma) arendab lahendusi automatiseerimaks ja optimeerimaks tööjõumahukaid protsesse puidu mõõtmisel ning kvaliteedikontrollil.

Ettevõtete esimene koostööprojekt algatati Rootsis, mille täpsus ning töökindlus on sertifitseeritud Rootsi iseseisva puidumõõtmise organisatsiooni Biometria poolt (endise nimega VMF).

Ühine lahendus aitab Cindil täielikult automatiseerida diameetrite mõõtmist metsaveokitel. Protsessi vältel mõõdetakse metsaveoki maht, tuvastatakse täpne nottide arv, pikkus ning mõõdetakse iga noti diameeter, mis omakorda jaotatakse konkreetsesse vahemikesse. Ühine lahendus võimaldab tuvastada notid kindlates diameetri vahemikes ja optimeerida tooraine kasutust.

“Meie ühine lahendus Timspect aitab klientidel vähendada veamäära ja tööjõukulusid tänu oma kõrgetasemelise automatiseerimisele. Pakume kasutusvalmis lahendust, mis on valideeritud Biometria poolt ja on tänu sellele tõestanud oma täpsust ning töökindlust,” kommenteeris Cindi tegevjuht Marcus Schelin.

“Tänu meie koostööle saavad puiduettevõtted vähendada kulusid, hoida andmeid digitaalsel kujul ja optimeerida protsesse. Meil on hea meel töötada koos Cindiga ning viia oma tehnoloogia Rootsi turule,” ütles Timbeteri tegevjuht Anna-Greta Tsahkna.

TASUB TEADA

Timbeter. Asutatud 2013 aastal Eestis, võimendab Timbeter digitaliseerimist metsandussektoris, pakkudes läbipaistvust ja efektiivsust puidu mõõtmisel, raielangilt kuni tehaseni. Timbeter võimaldab kiiret ja täpset puidu mõõtmist ning andmehaldust, kasutades tehisintellekti. Tarkvara tuvastab täpse nottide arvu, iga noti diameetri, virna mahu ning lisaks sellele virnatäiuskoefitsiendi paberi- ja küttepuu mõõtmiseks. Iga mõõtmisega on seotud ka geograafiline asukoht, tänu millele on puidu päritolu alati teada. Puidu mõõtmine teostatakse digitaalselt nutiseadme abili ja kõik andmed salvestatakse pilve, pakkudes reaalajas ülevaadet protsesside üle. Timbeter aitab metsandussektoril hoida kokku aega ja kulusid, muutes protsessid objektiivsemaks ja läbipaistvamaks ning võimaldades paremat kontrolli operatsioonide üle.

Timbeter on saavutanud edu kohalikul ja rahvusvahelisel turul, pakkudes teenust suurimatele rahvusvahelistele korporatsioonidele sektoris: CMPC (Tšiili), International Paper (Brasiilia), Faber-Castell (Brasiilia), Siam Forestry Group (Tai), Mekong Timber Plantations (Laos).

Cind. Ettevõte aitab saeveskitel ja tselluloositehastel optimeerida oma tooraine tarneahelat kiire ja täpse ümarpuidu mõõtmise veokitel. Rahvusvahelised korporatsioonid nagu SCA, Stora Enso ja Smurfit Kappa usaldavad Cindi lahendusi oma igapäevategevustes ning igakuiselt mõõdetakse enam kui 30 000 metsaveokit.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616