Autor: Metsamajandusuudised.ee • 8. oktoober 2020

ELi metsastrateegia peab tagama ökoloogilise ja majandusliku jätkusuutlikkuse

EL peab toetama säästvat metsamajandust, mis parandaks vastupanuvõimet katastroofidele, ütleb parlamendi värske resolutsioon.
ELi metsastrateegia peab tagama ökoloogilise ja majandusliku jätkusuutlikkuse.
Autor: Unsplash

Tuleva aasta alguses peaks Euroopa Komisjon esitlema ELi metsastrateegia ettepanekut. Neljapäeval vastu võetud resolutsioonis rõhutavad parlamendiliikmed, et uus kava peab lisaks roheleppe eesmärkide saavutamisele toetama jätkusuutlikku metsamajandust, aitama kaasa katastroofide ennetamisele ning tõstma valmisolekut reageerida eriolukordades, näiteks tulekahjude või üleujutuste korral. Resolutsioon võeti vastu 462 poolthäälega (vastu oli 176 ja erapooletuks jäi 59 parlamendiliiget).

Euroopa Parlamendi hinnangul aitab säästev metsamajandus parandada ökosüsteemide tervist ja vastupidavust ning tagab nende kohanemise muutuvate ilmastikutingimustega. Ühtlasi leiavad parlamendiliikmed, et metsaomanikud, kes järgivad jätkusuutliku metsanduse põhimõtteid, peaksid saama suuremat rahalist toetust, sealhulgas uut eriabi, mis on mõeldud Natura 2000 aladele, ning hüvitist kaitsemeetmetest tingitud majanduskahju eest.

TASUB TEADA

Metsad ja metsaalad katavad praegu umbes 43% ELi pindalast ja ulatuvad vähemalt 182 miljoni hektarini, mis moodustab 5% kogu maailma metsadest. 23% kõigist Euroopa metsadest asub Natura 2000 aladel. Metsad neelavad üle 10% ELi kasvuhoonegaaside heitkogustest.

Ligikaudu 60% ELi metsadest on eraomanduses ja suur osa neist on väikesed metsamajapidamised (alla 3 hektari). Üle 60% ELi tootlikest metsadest on sertifitseeritud täitma säästva metsamajandamise vabatahtlikke standardeid. Metsandussektoris töötab ELis vähemalt 500 000 inimest. Sektoriga on laiemalt seotud ligikaudu 2,6 miljonit töökohta.

Lisaks soovitab resolutsioon puidu laialdasemat kasutamist säästva ehitusmaterjalina, kutsub üles tõhustama võitlust ebaseadusliku metsaraie vastu ning nõuab säästva metsanduse edendamist kogu maailmas.

„Metsad on meie kõigi jaoks tohutu tähtsusega. Seetõttu ei tohi me aktsepteerida midagi vähem ambitsioonikamat: ELi strateegia peab aitama luua tasakaalu meie metsade ja metsamajanduse majandusliku, ökoloogilise ja sotsiaalse jätkusuutlikkuse vahel, suurendama nende vastupidavust ja aitama liikuda ringmajanduse suunas,“ ütles raportöör Petri Sarvamaa (EPP, FI).

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616