Autor: Metsamajandusuudised.ee • 12. oktoober 2020

Eestist esitati 15 keskkonnaprojekti üleeuroopalisse LIFE programmi taotlusvooru

Üleeuroopalise LIFE programmi selle aasta taotlusvoorud on lõppenud. Eestist soovib rahastust saada 14 loodus- ja keskkonnaprojekti ning üks kliimavaldkonna projekt. Ühtlasi lõppeb 2014-2020 LIFE programmperiood, kuid ettevalmistused uueks juba käivad.
Looduse ja bioloogilise mitmekesisuse projekte rahastatakse 143 miljoniga.
Autor: Pixabay

„LIFE programmi abil on rahastatud keskkonnaprojekte Euroopa Liidus juba üle 25 aasta ning toetust on saanud rohkem kui 4500 projekti, mis on märkimisväärselt aidanud kaasa ohustatud liikide ja elupaikade kaitsmisele ja säilimisele ning tuua turule keskkonnasäästlikke tooteid, tehnoloogiaid ja teenuseid,“ tutvustab programmi KIKi LIFE projektijuht Gady Künnapuu. „Eestis on selle aja jooksul ellu viidud mitmeid edukaid ja silmapaistvaid keskkonnategusid. Kindlasti on paljud kuulnud soode taastamisest, nurmenukuvaatlusest, Pärnu linnalehmadest või nahkhiirte kaitsmisest. Kokku on LIFE programmi abil Eestis rahastuse saanud pea 40 projekti kogusummas 46 miljonit eurot.“

Künnapuu lisab, et kõikide riikide taotlused konkureerivad omavahel. „Loodame, et Eesti projektidel läheb tavapäraselt hästi ning peagi saame avalikkuseni tuua rõõmusõnumeid teise vooru pääsemise kohta – see juhtub eeldatavasti novembris,“ lisab ta.

LIFE programmi projektidele jagatakse sel aastal toetust kokku 450 miljonit eurot. Keskkonnavaldkonnas saavad keskkonna ja ressursitõhususe projektid 84 miljonit, loodus ja bioloogiline mitmekesisus 143 miljonit ning keskkonnaalane juhtimine ja teave 11 miljonit eurot. Eesti nelja aasta riiklik eelarve on 9,6 miljonit eurot. Eestist soovib selle aasta taotlusvoorust rahastust saada 14 loodus- ja keskkonnaprojekti kogusummas 50 miljonit eurot, partnerina lüüakse kaasa 19 teiste riikide projektides. Kliimavaldkonna projekte toetatakse 74 miljoni euroga. Siin programmis riiklikku eelarvet ei ole. Eestist soovib rahastust saada üks kliimavaldkonna projekt summas 5,6 miljonit eurot, partnerina lüüakse kaasa kolmes rahvusvahelises projektis.

Keskkonnaministeeriumi LIFE projektijuht Triin Kommer sõnab, et lõppeva LIFE programmiperioodi eelarve oli suurem kui kunagi varem – 3,46 miljardit eurot, kuid juba on teada, et Euroopa Komisjon on teinud ettepaneku tõsta eelarve järgmisel perioodil 2021–2027 5,4 miljardi euroni. „Seega potentsiaal ja võimalus Eesti keskkonna heaks toetust otse Euroopast taotleda ainult suureneb. Igal juhul oleme Keskkonnaministeeriumi ja KIKiga valmis, et aidata tõsta taotlejate teadlikkust projekti võimalustest, parandada projektitaotluste kvaliteeti ning leida sobivaid partnereid – võtke julgesti ühendust!“

Uuel LIFE programmiperioodil on tulemas praeguse kahe asemel neli alaprogrammi: loodus ja elurikkus; ringmajandus ja elukvaliteet; kliimamuutuste leevendamine ja nendega kohanemine ning puhtale energiale üleminek. Igal aastal korraldatakse üks taotlusvoor kindla eelarvega.

LIFE programmist võivad taotleda kõik Euroopa Liidus registreeritud juriidilised isikud. Tegemist on otsetoetusega, mida vahendab Väikeste ja Keskmise Suurusega Ettevõtjate Rakendusamet (EASME) ning taotlemine käib läbi e-taotluse süsteemi e-proposal. Rohkem infot leiab LIFE eestikeelselt kodulehelt.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616