Autor: Mart Erik • 16. oktoober 2020

Mart Erik: sellest müstilisest raiemahust

Viimase kümne aasta keskmine raiemaht olnud ligikaudu 10,5 miljonit tihumeetrit aastas ning seega pole jõutud ammu kokkulepitud arengukavamahtude minimaalse realiseerimisenigi, kirjutab Mart Erik.
Mart Erik.
Autor: erakogu

Viimasel ajal on minult korduvalt küsitud, kui suur peaks õigupoolest olema aastane raiemaht Eestis. Kahjuks olen jäänud vastuse võlgu täpsete numbrite osas, aga see, kuidas tegelik raiemaht kujuneb, on mulle täiesti selge.

Raiemahu suurusele on omistatud suisa maagiline tähendus ja selle numbri ümber käib üks trall ja tagaajamine. Kas aga need arvajad on endale asja sisu ja tähenduse päriselt ka selgeks teinud, see jääb seda seosetut filosofeerimist kuulates selgusetuks. Katsume seda asja koos vaadata!

Praegu kehtivas arengukavas on raiemahu number 12 – 15 miljonit tihumeetrit (tm) aastas. Tegelikkuses on see number kõikunud viimase kahekümne aasta jooksul 4,6 ja 12,7 miljoni tm vahel.

Siinkohal juhin tähelepanu, et reaalsuses on viimase kümne aasta keskmine raiemaht olnud ligikaudu 10,5 miljonit tm aastas ning seega pole jõutud ammu kokkulepitud arengukavamahtude minimaalse realiseerimisenigi. Kusjuures tänavune raiemaht võib tegelikkuses langeda taas alla üheksa miljoni tm piiri.

Loe Mart Eriku arvamuslugu täismahus ERRi uudisteportaalist.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616