Autor: Metsamajandusuudised.ee • 20. oktoober 2020

EMPL: Marek Strandberg esitas Laseris eksitavat infot

Eile, 19. oktoobril eetris olnud telesaates Laser väitis Marek Strandberg, nagu läheksid biomassina kütteks palgid.
Energeetikaks kasutatakse puidutööstustest materjale, millest ei ole võimalik toota maju või mööblit.
Autor: Unsplash

“Hinnad on sellised, et puitu kui toorainet ei tasugi müüa, see müüakse kütusena ja sinna lähevad täiesti korralikud puud, mida saaks kasutada ka ehitusmaterjalina, aga see hakitakse ja põletatakse ära,” ütleb Strandberg. Tegemist on valeväitega.

Energeetikaks kasutatakse puidutööstustest materjale, millest ei ole võimalik toota maju või mööblit. Kütteks lähevad puude oksad, ladvad, hakkepuit, haiged ning mädanikuga puud ja kõverikud, mida ei ole võimalik sae- ning vineeritööstuses kasutada. Üldiselt on palgi hind 50% kuni 350% kõrgem kui küttepuidul ning selle kasutamine energeetikas on majanduslikult täiesti ebamõistlik, seda ka taastuvenergia toetuste puhul. Vaadates tänaste puidutööstuste kasumlikkust, mille lisandväärtus inimese kohta ületab isegi Eesti IT-sektorit on ilmselge, et taolist ebaefektiivsust tööstus endale lubada ei saa.

Taoliste valeväidete järjekindel esitamine avalikkuses on metsa ja puidutööstuse hinnangul pahatahtlik ja avalikkust meelega eksitav.

Lisainfot puitmaterjalide hindadest on võimalik leida SIIT.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616