Autor: Riina Jussila • 29. oktoober 2020

Uus Saue vallamaja on õdus ja puidune

Autor: Liis Treimann

Saue uus vallamaja on kolmnurkne, otsekui hiiglaslikele sammastele toetuv hoone, mis oma originaalsuses kuidagi märkamatuks ei jää. Väljaanne Sisustaja käis hoonet uudistamas.

Ideaalselt ümbrusega sulanduva hoone vundament on betoonist, puitkonstruktsioonid reljeefi esiletoomise eesmärgil liivaga pritsitud. Seda, kuidas viiekihilised liimpuitpaneelist seinad sügise ja talvega hakkama saavad, näitab aeg. Energiatõhususele ja niiskuse vältimisele on ehitamisel siiski kõvasti rõhku pandud.

Kõrges avaras fuajees võtavad meid vastu kaks sokkides meest – Saue vallavanem Andres Laisk ja majandusosakonna juhataja Silver Libe. Harjumust, et külalised ja töötajad esimeselt korruselt, kus välisjalanõudes käia tohib, teisele edasi ei liiguks, asuti juurutama hetkest, mil uude majja koliti. Sussid varvaste otsa ning majatuur Eesti uusimas vallamajas võib alata!

Projekti alus on arhitektuurikonkursi võidutöö “Triangel”. Autorid Karli Luik ja Johan Tali (Molumba arhitektid), kaasautorid Mae Köömnemägi, Heidi Urb. (Kokku esitati 12 ideekavandit) Ehitaja: Embach Ehitus Asukoht: Saue linn, Kütise 8 Hind on hanke tulemusel 2,5 mln eurot +km Ehitusalune pind on 1254,8 m2. Hoone juurde kuulub 50kohaline parkla.

Ohtralt valgust ja looduslähedust

Kõrge laega fuajee on täis päikesevalgust. Siin on toolid, vastuvõtulaud ning õige varsti ka lopsakad taimed, mis heledale ruumile värvi ja värskust lisavad. Vallavanema sõnul soovitakse vastuvõturuumis tulevikus ka näitusi korraldada ning viimase ideena on peast läbi käinud mõte hankida ruumi klaver. “Miks mitte mõelda väikeste kontsertide peale,” sõnab ta. Ideel on tõepoolest jumet, sest fuajee akustika tundub selleks olevat ideaalne.

Andres Laisk ei tee saladust, et kui žürii, kuhu ta ise ei kuulunud, kaheteistkümne laekunud idee hulgast tulevase vallamaja võidutöö välja valis, polnud ta sellest kuigi vaimustunud. Enim küsimusi tekitas sisemus, mida koostöös arhitektidega üsna kardinaalselt muutma asuti. Muudetud sai ka nägemust hoone fassaadist, kus algselt põletatud puitu kasutada plaaniti. “Välisfassaadist olen täna täiesti vaimustuses. See sobitub keskkonda ja harmoneerub ümbrusega,” ütleb Laisk.

Kabinette ei tahetud

Esimesel korrusel asuvad klienditsoonid. Siin töötavad registripidajad, kel vallaelanikega palju kokkupuutumist, raamatupidajad ja IT-inimesed. Kahekorruselise hoone ülemistes ruumides on end sisse seadnud erinevate osakondade laudkonnad.

1300ruutmeetrises hoones on töökohti 74 inimesele, keda majas üheaegselt siiski nii palju ei viibi. Üks oli sisekujundust looma asudes selge – kabinett-lahendust, kus inimesed eraldi suletult tegutsevad, ei soovita. Samas ei mindud ka kõige moodsamat teed, kus kontorites enam kindlaid töökohti justkui polegi ning arvuti lüüakse lahti seal, kus laud parasjagu vaba. “Siin on kõigile antud võimalus omada kindlat püsikohta. Et meil on kontorid lisaks Sauele veel ka Laagris, Riisiperes, Haibas, lisaks sotsiaal- ja haridusvaldkonna inimesed, on ka neil igal ajal võimalik siia tulla ning siin töötada,“ selgitab Laisk ja ütleb, et organisatsioonis on kokku ligikaudu 125 inimest. “Eks uus maja on nagu murulapp – aeg näitab, kuhu rajad täpselt sisse kõnnitakse,” ütleb ta.

Saue vallamaja
Autor: Liis Treimann
Karli Luik, võidutöö autor (Molumba arhitektid)
Paigas, kuhu vallamaja kerkis, on reljeef sile ja tasane. Tekitasime hoone erinevatesse külgedesse erineva maastikulahenduse, mis lähtub vastava külje spetsiifikast. Peasissepääs on pidulikum, läänekülg lakoonilisem, lõunakülg mägine ja mänguline, tekitades päikeselisi ja intiimseid paiku ning lisades otsepääsu õue ka hoone teiselt korruselt. Peale konkursitöö võitmist kaardistasime koos Iseasi disaineritega vallamaja ruumivajadusi, et rajada just valla vajadusi ja eripärasid arvestav tegevuspõhine bürooruum, samuti käisime tutvumas Espoo linnavalitsusega ja kuulamas nende kogemusi tegevuspõhise kontori kasutusest. Kaardistus näitas, kellele on vaja konkreetseid kindlaid töökohti ning millises mahus võiks olla erinevad nõupidamis - ja grupitööruumid. Nii puudub nt. vallavanema kabinet ja oma töökohad on vaid neil inimestel, kes enamiku aja on ühe koha peal kohal. Lisaks töökohtade loogikale on muidugi ülioluline ka see, kuidas hoone avaneb külastajatele - tahtsime luua hoonet, mis oleks demokraatlik ning rahvale võimalikult avatud, soe ja kutsuv, pigem pargipaviljon, kui külm rahvast kõrgemalseisev võimu kants. Sellest soovist lähtudes domineerib ka puit peamise ehitusmaterjalina, mis lisaks ehitusaegse CO2-jalajälje vähendamisele tekitab juba ehituslikult viimistletud pinna interjööris. Tänu nõudlikule tellijale ja pühendunud ehitajale on hoone rajatud püüdlikult ja hästi, detailid on kenasti vormistatud ning tervikuna saab hoonega ainult väga rahule jääda.
Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Erkki VilippReklaamimüügi projektijuhtTel: 51 77 736